Thursday, May 27, 2010

Homemade Coklat

Sedapla coklat ko buat ni, tapi kenapa mahal.
Mesti semua fikirkan homemade choc. ni guna cooking choc. yg dijual dekat bakeri supplier 2kg RM18.00. Mmmm.. sedihhnya huhuhu.. :(

Sebenarnya homemade coklat ni menggunakan real coklat sama macam coklat yg glamor - cadbury, van houten, dll.

Jenis-jenis Coklat
1. Couverture
2. Compound

Couverture
Jenis coklat yang dibuat menggunakan koko butter (lemak dari biji koko).Terdapat dalam 3 varities :-
i. Dark Choc. (koko, koko butter dan gula)
ii. Milk Choc. (koko, susu tepung dan gula)
iii. White choc. (susu tepung, cocoa butter dan gula)

Compound
Coklat yang diperbuat dari lemak sayur (vegetable fat) dan bukan lemak koko. Juga terdapat dalam 3 varities:-
i. Dark Choc.
ii. Milk Choc.
iii. White choc.

Antara brand yang terdapat di pasaran - SICAO-Singapore, Selbourne-Malaysia, Collata-Indonesia.

Semestinya coklat couverture lebih mahal & lebih sodap dari compound. Cara untuk membuatnya juga berlainan, dah tentu couverture lagi susah. Mana la ada benda nak sedap, cantik tapi nak senang, sama gak beza antara coklat ding dang dgn cadbury :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...